Saturday, May 5, 2007

Dålig säkerhet eller farlig sport?

Tydligen så skulle det ha varit väldigt dålig säkerhet på kursen den numera avlidna skärmflygaren gick. Och det kan vara väldigt öderstigert när det gäller en så farlig sport som skärmflygning.

2 comments:

arnte said...

Jag gick själv denna kurs förra sommaren och säkerhetstänkandet var inte stort. Det stressades vid start vilket gjorde att man inte han kontrollera utrustningen ordentligt. När kursdeltagare var i luften sprang instruktören runt och hjälpte andra, prata mobil och hade roligt på marken istället för att vara med i flyget. Jag lämnade kursen i förtid. Det var väldigt nära en otäck olycka vid 1 tillfälle.

Magnus Ragnhäll said...

Det är rent nonsens att det brister i säkerheten i skärmflygskolan.

Även jag har gått kursen men till skillnad från dig fullföljt utbildningen och under dryga tre år haft regelbunden kontakt med skolan gällande allt från vidareutbildning till rådgivning vid val av flygutrustning. Skolan och dess instruktörer lever för sporten och har alltid generöst och osjälviskt delat med sig av all sin livslånga erfarenhet just för att förhindra och förebygga olyckor.

Ett dilemma är att så stor del av säkerheten i sporten just bygger på pilotens erfarenhet och omdöme och detta tar tid att bygga upp. En viktig del är, som du är inne på, att piloten kan stressa av vid start och ta den tid som behövs för i lugn och ro gå igenom sin utrustning, är man väl i luften har instruktören ingen möjlighet att ingripa annat än via instruktioner över radio.

Din besrivning av aktiviteten på fältet visar snarast på dina brister vad gäller att förstå ansvarsfödelningen mellan de inblandade; instruktör, vinschförare och startledare.

Skärmflygskolan gör ett ovärderligt jobb för sporten och dess vidareutveckling här i Sverige.